Ντρέπομαι για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων της Πάρνηθας, δήλωσε ο Παππούς

Από την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας, στην Πάρνηθα
Ο Χρήστος Παππούς μίλησε για άδικη αντιμετώπιση των συγγενών των θυμάτων από την Πολιτεία
Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΓΡΙΖΑΣ Αλέξανδρος Σύρμας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Σε πρώτο πλάνο ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών (ΙΛΕΑ), Γιώργος Φυτάς και στο βάθος η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιάννα Τσούπρα,
ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου κι ο Δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός
Από αριστερά ο Τοπικός Σύμβουλος Φυλής Στέλιος Νίκας, ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Άμυνας Νίκου Τόσκα και Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών, Οδυσσέας Καμπόλης, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος κι ο επίτιμος Πρόεδρος της ΓΡΙΖΑΣ Αλέξανδρος Σύρμας.
Στην άκρη αριστερά, αδικήθηκε από το φακό η πανταχού παρούσα Κατερίνα Σαφαρίκα
Στην είσοδο της εκκλησίας από αριστερά ο Σπύρος Σερέπας (συγγενής του αδικοχαμένου, 19χρονου τότε, Ιωάννου Σπύρου Σερέπα), ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, με τους συντοπίτες του Βαγγέλη Βάθη και Σπύρο Μπρέμπο και τη σύζυγο του τελευταίου, Έλενα
Ο Χρήστος Παππούς με έναν απόγονο της οικογένειας Ντούνα, που θρηνεί επτά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Πάρνηθα 
Τα τέσσερα μνημεία της Πάρνηθας με τα ονόματα των αμάχων που δολοφονήθηκαν, το 1944, από τις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής
«Ντρέπομαι για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους συγγενείς των αμάχων που δολοφόνησαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Πάρνηθα», τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς. 
Μιλώντας στο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 12 Ιουλίου 2015, στην Αγία Τριάδα Πάρνηθας, για να τιμηθεί η μνήμη των Μενιδιατών, Χασιωτών και Σαρακατσάνων που σκοτώθηκαν άδικα, τον Ιούλιο του 1944, από τους Γερμανούς στην Πάρνηθα, ο Δήμαρχος Φυλής είπε ότι η Πολιτεία όφειλε, τουλάχιστον, να αποζημιώσει τους οικείους τους. «Στους συγγενείς των θυμάτων, που σκοτώθηκαν κατά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, η Πολιτεία έδωσε, έστω μια άδεια περιπτέρου για να μη μείνουν στο έλεος του Θεού», πρόσθεσε. 
Στο χρονικό των γεγονότων του Ιουλίου του 1944 που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 29 άμαχοι (17 Σαρακατσάνοι βλαχοποιμένες στη θέση Γούρνα, 7 Μενιδιάτες και 3 Χασιώτες στη θέση Γκούρα και 2 Μενιδιάτες στη θέση Μετόχι) αναφέρθηκε ο ιστορικός και ερευνητής Δημήτρης Γιώτας. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και στους 12 Χασιώτες που δολοφονήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στη Χασιά, ως αντίποινα στην επιχείρηση ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τέσσερις Γερμανοί. 
Στο μνημόσυνο, που τέλεσαν φορείς των Αχαρνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ, παρευρέθηκαν, επίσης, από πλευράς Δήμου Φυλής, ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο Τοπικός Σύμβουλος Φυλής Στέλιος Νίκας κι ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Βάθης, ενώ τη ΓΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο επίτιμος Πρόεδρος Αλέξανδρος Σύρμας. 
Παρευρέθηκαν επίσης πολλοί συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση την τελετή ενώ αρκετοί από αυτούς επισκέφθηκαν τα τρία μνημεία που έχουν στηθεί στις αντίστοιχες τοποθεσίες της Πάρνηθας. 
Δείτε αποσπάσματα από την Ημέρα Μνήμης στην Πάρνηθα: 
Επιμνημόσυνη Δέηση στην Αγία Τριάδα Πάρνηθας


Χαιρετισμός Προέδρου ΙΛΕΑ Γιώργου Φυτά


Ομιλία για το γεγονότα του Ιστορικού Συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα


Χαιρετισμός Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού


Χαιρετισμός επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου «Η ΓΡΙΖΑ» Αλέξανδρου Σύρμα


Μαρτυρίες Συγγενών



Εθνικός Ύμνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου