Τι έκανε το 2016 ο Δήμος Φυλής για τα αδέσποτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων, την 4η Απριλίου 2017, ο Δήμος Φυλής ενημερώνει για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2016, για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες που προγραμματίζονται να καταβληθούν το 2017.

Έτσι το 2016:

-178 αδέσποτα σκυλιά περισυλλέγησαν, περιθάλφθηκαν, στειρώθηκαν , σημάνθηκαν ηλεκτρονικά  από το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ., ενώ τα περισσότερα από αυτά επαναφέρθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον στην φροντίδα των οποίων συνδράμουν δεκάδες φιλόζωοι και το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής. (Συνολικά από το 2009 έχουν περισυλλεχθεί 779 αδέσποτα σκυλιά έως σήμερα)
-Σε 75 αδέσποτα σκυλιά τα οποία περισυλλέγησαν πριν το 2015 παρασχέθηκε  υγειονομική φροντίδα για δεύτερη φορά μετά την περισυλλογή τους.
-Συγκροτήθηκε και λειτουργεί  συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποκλειστικά και μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις περιστατικών βαριά τραυματισμένων ή άρρωστων αδεσπότων ζώων κατά την διάρκεια ωρών και ημερών που δεν βρίσκεται  σε λειτουργία ή αδυνατεί το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.. 
- Η υπηρεσία διαχειρίστηκε 12 επίσημες σχετικές καταγγελίες. 5 για απειλή από αδέσποτα σκυλιά, 1 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο, 0 για δάγκωμα με εκδορές, 2 για κακοποίηση ζωών, και 4 διάφορες άλλες περιπτώσεις.(Συνολικά από το 2012 η υπηρεσία έχει διαχειριστεί  79 περιπτώσεις επίσημων καταγγελιών)
-Πραγματοποιήθηκαν 27 υιοθεσίες αδεσπότων σκύλων (Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί  έως σήμερα 71).
-Εντάχθηκαν  στα προγράμματα προσχολικής αγωγής των οκτώ βρεφονηπιακών  σταθμών  της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων συντροφιάς.
-Αναπαράχθηκε  στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  η αφίσα ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  αλλά και για την ευζωία των δεσποζόμενων μαζί με τους  επτά χρυσούς κανόνες:

Ποιοι είναι οι επτά χρυσοί κανόνες

-1 Σημάνετε ηλεκτρονικά και καταγράψτε τον σκύλο σας
-2 Εμβολιάστε τον σκύλο σας
-3 Αποφύγετε τις μη προγραμματισμένες γέννες
-4 Κάντε τακτικά επισκέψεις στον κτηνίατρο
-5 Φροντίζετε την υγεία του ζώου σας
-6 Αναζητήστε βοήθεια για το κατοικίδιό σας σε περίπτωση ανάγκης
-7 Αν υπάρχουν προβλήματα, μην εγκαταλείψετε τον σκύλο στο δρόμο, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο ή κάποιο κέντρο διάσωσης

Για το 2017 έχει προγραμματιστεί:

-Η περισυλλογή, περίθαλψη, στείρωση, ηλεκτρονική καταγραφή και επαναφορά  περισσότερων από 200 αδεσπότων σκύλων.
-Η παροχή  υγειονομικής φροντίδας  για δεύτερη φορά σε περισσότερα από 50 αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγησαν το 2015 και το 2016.
-Η στοχευμένη διανομή 5.000 τεμαχίων οκτασέλιδου έγχρωμου ενημερωτικού υλικού.
-Η τοποθέτηση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους 200 ενημερωτικών αφισών.
- Η ένταξη  δράσεων  ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Φυλής και Ζεφυρίου και σε  σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής.


Ακολουθούν 11 φωτογραφίες (1 Αφίσα, 2 Αποτελέσματα στατιστικής επεξεργασία των στοιχείων που διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φυλής και 8 από τις δράσεις των οκτώ βρεφονηπιακών σταθμών της Δ.Ε. Άνω Λιοσίων.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου