Ο δρόμος για τον άθλο του Σπύρου Χρυσικόπουλου περνούσε από τη Σιθωνία

Ο ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΘΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΤΟ 2018

Ο δρόμος για το ακριτικό Καστελόριζο περνάει από τη Σιθωνία, το μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής. Δεν το πιστεύετε, αλλά έτσι είναι. Ή τουλάχιστον έτσι είναι στην περίπτωση του υπεραθλητή μας Σπύρου Χρυσικόπουλου. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο Σπύρος πήρε τη μεγάλη απόφαση να κολυμπήσει, το Σεπτέμβριο του 2018, την απόσταση από τη Ρόδο μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο. Αφού, σου λέει, οι Τούρκοι λένε ότι πάνε κολυμπώντας, θα πάω κι εγώ. Μόνο που η απόσταση δεν είναι ευκαταφρόνητη. 133,3 συνεχόμενα χιλιόμετρα δεν έχει κολυμπήσει κανένας Έλληνας και μόνο λίγοι στον κόσμο έχουν διανύσει μεγαλύτερη απόσταση στην ανοιχτή θάλασσα. 
Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο εγχείρημα αγκαλιάστηκε απ’ όλους. Από το Σύλλογο της Ζωφριάς, όπου μένει ο αθλητής, από τον Αθλητικό Οργανισμό, από το Δήμο Φυλής κι από την Ένωση Δήμων Ελλάδας, δηλαδή απ’ όλους τους Δήμους της χώρας.
Έτσι, από την αρχή του 2017, ο Σπύρος άρχισε εντατική προετοιμασία.
Το πρώτο βήμα ήταν να κολυμπήσει ένα εικοσιτετράωρο στην πισίνα. Το επιχείρησε στις 21 Μαΐου 2017 στο κολυμβητήριο Άνω Λιοσίων και κατόρθωσε να διανύσει 76,6 χιλιόμετρα, παρά το γεγονός ότι τον κούρασαν οι αλλεπάλληλες στροφές σε κάθε πενηντάρι.
Το δεύτερο ήταν ο τετραπλός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου, που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, στην Χαλκιδική. Τα 25 χιλιόμετρα του απλού διάπλου τα κάνουν εδώ και 47 χρόνια, κάθε Ιούλιο, πολλοί κολυμβητές καθώς είναι ένας από τους πιο γνωστούς αγώνες συνεχούς κολύμβησης στην ανοικτή θάλασσα. Τον τετραπλού διάπλου όμως που είναι 104 χιλιόμετρα, μόνο ένας κολυμβητής κατόρθωσε να το πετύχει, πριν από έξι χρόνια, δηλαδή το 2011.
Ο Σπύρος θεώρησε ότι έπρεπε να είναι η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία της προετοιμασίας του και το επιχείρησε, μετά από προσεκτικό σχεδιασμό και εντατική προπόνηση, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017. Έπεσε στη θάλασσα στις 5:30 το πρωί στη Νικήτη της Σιθωνίας και αφού πέρασε δύο φορές απέναντι, στην Καλλιθέα της Κασσάνδρας, ολοκλήρωσε την προσπάθειά του νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουλίου, δηλαδή 34 ολόκληρες ώρες και 10 λεπτά αργότερα.
Ήταν μια επική μάχη απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στις καιρικές συνθήκες, από την οποία βγήκε θριαμβευτής. Αλλά δεν ήταν εύκολο.
Στην τρίτη από τις τέσσερις διαδρομές βρήκε κόντρα τον αέρα και μάλιστα νύχτα. Αναγκάστηκε να κολυμπήσει με το κεφάλι έξω και αυτό του κόστισε σε δυνάμεις και χρόνο. Έχοντας διανύσει την πρώτη και τη δεύτερη διαδρομή με μέσο όρο έξι ώρες την καθεμιά, χρειάστηκε στην τρίτη περίπου το διπλάσιο χρόνο, δηλαδή 11 ώρες. Το πρωί τον βρήκε εξοντωμένο στην Καλλιθέα να ξεκινάει τον τελευταία διαδρομή προς Νικήτη. 
Από το κατάστρωμα του ιστιοφόρου που τον συνόδευε ο αδελφός του ο Βαγγέλης πάσχιζε να τον ενθαρρύνει, καθώς η τροφοδοσία του έγινε προβληματική, αφού η αλμύρα ερέθισε το στόμα και το λαιμό του. Μόνο νερόμελο μπορούσε να πάρει για να αναπληρώσει τις χιλιάδες των χαμένων, από την προσπάθεια θερμίδων. Στη στεριά η μάνα του Ειρήνη αγωνιούσε, χωρίς να τολμάει να τηλεφωνήσει στο ιστιοφόρο.  
Ώσπου από μακριά ξεπρόβαλε στην παραλία της Νικήτης ένα ιστίο, σαν αυτά που περιμένει με αγωνία ένας ναυαγός. Ένα ιστίο εκνευριστικά νωχελικό για τους ανθρώπους που αγωνιούσαν πάνω από 17 ώρες. Ο στρατηγός αέρας, που το βράδυ έδωσε μάχη για να εμποδίσει τον κολυμβητή, τώρα, που θα έπρεπε να ήταν ευνοϊκός είχε σταματήσει. Σχεδόν δεν κουνιόταν φύλλο.
Όμως ο Σπύρος δεν τα παράτησε. Με το ένα χέρι μουδιασμένο από την προσπάθεια, συνήλθε χάρη στο βολταρέν που του έδωσαν από το ιστιοφόρο και βλέποντας ότι μπορεί να τα καταφέρει, πήρε φόρα. Κι εκεί αποδείχθηκε ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Ο αέρας άλλαξε φορά κι άρχισε, δειλά-δειλά, να τον βοηθάει. Ο ήρωάς μας δεν ήθελε πολύ. Οπλίστηκε με νέες δυνάμεις και έβαλε κεφάλι για τη στεριά.
Η υποδοχή του ήταν θριαμβευτική. Ο Πρόεδρος του «Σίθωνα», του κολυμβητικού Συλλόγου που διοργανώνει τον ιστορικό διάπλου, έφερε 4 μεγάλα στεφάνια ελιάς για να τον στεφανώσει, ένα για κάθε διαδρομή. Η μάνα του Ειρήνη έπεσε κλαίγοντας στη θάλασσα για να τον στεφανώσει με ένα από αυτά. Επικράτησε γενική συγκίνηση, καθώς ακόμα και οι ανυποψίαστοι λουόμενοι κατάλαβαν ότι συνέβαινε κάτι πολύ σημαντικό.
Ο Σπύρος κουρασμένος αλλά σε πλήρη διαύγεια δεν μπορούσε να μιλήσει καθώς ο λαιμός του ήταν πρησμένος από την αλμύρα. Ευχαρίστησε κι επιβιβάστηκε, σχεδόν μόνος στο ασθενοφόρο που τον περίμενε για προληπτικούς λόγους. Το βράδυ της ίδια μέρας είχε ανακάμψει, αποδεικνύοντας ότι έχει σιδερένιο οργανισμό.
Εκείνος που πραγματικά συγκλόνισε με τη συμπεριφορά του ήταν ο άνθρωπος που κατόρθωσε να διασχίσει 4 φορές τον Τορωναίο Κόλπο, πριν από το Σπύρο. Ο Στέφανος Μέλτσης έτρεξε μόλις τελείωσε την υπηρεσία του στην αστυνομία να τον υποδεχθεί. Κολύμπησε στα βαθιά για να τον υποδεχθεί. Κι όταν τερμάτισε τον πήρε αγκαλιά και τον φίλησε. Η πρόβλεψή του είναι ότι ο Σπύρος θα τα καταφέρει και στο μεγάλο αγώνα. "Όλα είναι θέμα θέλησης κι ο Σπύρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να κουμαντάρει το κεφάλι του. Άρα θα πετύχει το στόχο του" δήλωσε απερίφραστα.
Ήταν ο μεγαλειώδης επίλογος μιας προσπάθειας που άρχισε στη Σιθωνία, για να τελειώσει, του χρόνου τέτοια εποχή στο Καστελόριζο.
Συμφωνείτε τώρα ότι ο δρόμος για το Καστελόριζο περνάει από τη Σιθωνία; 

Μια πανοραμική φωτογραφία του σκάφους που συνόδευε το Σπύρο Χρυσικόπουλο και στην άκρη δεξιά ο κολυμβητής
Υποβρύχια φωτογραφία του Σπύρου που τράβηξε ο ειδικός φωτογράφος που επέβαινε στο σκάφος
Ο Σπύρος τερματίζει στην παραλία της Νικήτης και κολυμπάει μαζί του ο Στέφανος Μέλτσης που είναι ο άνθρωπος που είχε κάνει τον ίδιο άθλο το 2011
Η Ειρήνη Στασινοπούλου, μητέρα του Σπύρου, που έζησε ώρες αγωνίας τον περιμένει να κολυμπήσει τα τελευταία μέτρα
Τέσσερα μεγάλα στεφάνια ελιάς, ένα για κάθε διάπλου, περιμένουν το Σπύρο Χρυσικόπουλο για να τον στεφανώσουν εκ μέρους του αθλητικού συλλόγου ο ΣΙΘΩΝ
Μια σπουδαία στιγμή. Ο Στέφανος Μέλτσης αγκαλιάζει το Σπύρο ενώ παρακολουθούν συγκινημένοι ο αδελφός του Σπύρου Βαγγέλης, η μητέρα του Ειρήνη και ο Πρόεδρος του Σίθωνα
Ο Σπύρος βγαίνει από το νερό για να ξεκουραστεί, μετά από 34 ώρες και 10 λεπτά συνεχόμενης κολύμβησης
Δείτε τις συγκινητικές στιγμές του τερματισμού:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου