Με αναφορές στον εξ ανατολών κίνδυνο και στην ιστορία του τόπου η ομιλία Παππού για την 25η Μαρτίου




Αναφορές  στην επικαιρότητα  περιείχε η ομιλία που εκφώνησε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς μπροστά στο μνημείο των πεσόντων.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγω για τον εξ ανατολών κίνδυνο και τόνισε ότι μπορεί να αποσοβηθεί μόνο με εθνική ενότητα, διεύρυνση των συμμαχιών της χώρας και ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι συνέπεσε με την εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η παρουσία της Εικόνας της Μονής Κλειστών στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο, το Μητροπολίτη, τη Μονή και τους ιερείς.
Επεσήμανε ακόμα ότι το προσεχές Σάββατο ο Δήμος και οι πολιτιστικοί φορείς θα παρευρεθούν στον εορτασμό της Εξόδου του Μεσολογγίου και κατέληξε με την υπενθύμιση ότι ο Δήμος θα τιμήσει την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τον Καπετάν Μελέτη με κατάθεση Στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη την Κυριακή 6 Μαΐου 2018.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Φυλής:

Συντοπίτισσες και συντοπίτες

φίλες και φίλοι,
τιμάμε σήμερα δύο μεγάλες γιορτές:
Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης.
Φέτος μάλιστα, έχουμε την τύχη να έχει συμπέσει ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με το έθιμο της λιτάνευσης και να βρίσκεται η Εικόνα της Παναγίας στην πόλη μας.
Κάτι για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω, δημόσια, τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο, τον Μητροπολίτη, την Ιερά Μονή και τους εφημέριους των εκκλησιών του Δήμου μας.
Όμως εκτός από τις γιορτές της Χριστιανοσύνης τιμάμε και την επέτειο της Ανάστασης του γένους μας, που κέρδισε με αίμα τη λευτεριά του, μετά από 400 χρόνια Οθωμανικού ζυγού.
Τιμάμε την απελευθέρωση των Ελλήνων, αυτού του μικρού σε πληθυσμό, αλλά μεγάλου στην ψυχή Έθνους που τα έβαλε με τη μεγαλύτερη Αυτοκρατορία της εποχής, κόντρα στη βούληση των ισχυρών της Ευρώπης.
Τιμάμε τη μνήμη μεγάλων αγωνιστών όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Διάκος
Τιμάμε τη μνήμη γνωστών και άγνωστων που έπεσαν «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».
Τιμάμε τις μεγάλες στιγμές του αγώνα, όπως η ανατίναξη στο Κιούγκι, ο χορός του Ζαλόγγου και η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου, στον εορτασμό της οποίας θα πάρει μέρος, το επόμενο Σαββάτο, ο Δήμος μας.
Τιμάμε τους μεγάλους ευρωπαίους διανοούμενους που εμπνεύστηκαν και ύμνησαν τον αγώνα των Ελλήνων, αλλά και τους μεγάλους φιλέλληνες που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό τους.
Φίλες και φίλοι,
μαζί με τα επικά κατορθώματα διδασκόμαστε και από τα λάθη των προγόνων μας.
Σφυρηλατούμε την εθνική ενότητα γιατί αποτελεί την ασπίδα του έθνους μας.
Ιδιαίτερα σήμερα που ο εξ ανατολών κίνδυνος είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.
Σήμερα πρέπει να δείξουμε σθένος.
Να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
 Να αναπτύξουμε την οικονομία μας, να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας και να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 
Ταυτόχρονα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες μας. Να αναλογιστούμε τι έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι πρόγονοί μας Λιοσιώτες και Χασιώτες.
Να θυμηθούμε ότι στις 29 Μαΐου 1929 κατατρόπωσαν, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη, τους Τούρκους στην τελευταία μεγάλη μάχη της Αττικής και απελευθέρωσαν τα Λιόσια και το Μενίδι.
Κι ότι 8 χρόνια νωρίτερα, στις 7 Μαΐου 1821 απελευθέρωσαν, με επικεφαλής τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου την Αθήνα.
Αυτήν την ηρωική πράξη θα τιμήσουμε και φέτος, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, με κατάθεση στεφάνου και ομιλία στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.
Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε και να τιμάμε την Ιστορία μας.
Να τιμάμε τους αγώνες των προγόνων μας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να γράψουμε χρυσές σελίδες στην Παγκόσμια Ιστορία, όπως εκείνοι.
Σας ευχαριστώ. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου