«Μείναμε Εμείς» στη Χασιά





Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος παρουσιάζει την Αρβανίτικη νυφική φορεσιά


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου συγχαίρει τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου




Τη βραδιά και τον συγγραφέα τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος των Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Τζόκας




Σωτήρης Δημητρίου - Σπύρος Μπρέμπος...

... κι εδώ αναμνηστική φωτό με τους συντελεστές της βραδιάς

Ο Συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου ανάμεσα στις διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες και στιχουργούς Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου...

... κι εδώ ανάμεσα στην συντονίστρια Σταματία Δάλλα και την ομιλήτρια - καλλιτέχνη Πολυξένη Δάλλα


Ο Σωτήρης Δημητρίου ανάμεσα στους ηθοποιούς Μαρία Γούλα και Πέτρο Αποστολόπουλο που με την ανάγνωση αποσπασμάτων απογείωσαν το βιβλίο του
... κι εδώ με την υποφαινόμενη Εύη Τριανταφύλλου που κάλυψε δημοσιογραφικά την εκδήλωση 


Έναν ξεχωριστό συγγραφέα της Ηπείρου, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το βράδυ της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου η Δημοτική Ενότητα Φυλής. 

Πρόκειται για τον Θεσπρωτό Σωτήρη Λ. Δημητρίου που αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αντιδημάρχου Χασιάς Σπύρου Μπρέμπου ήρθε στον Δήμο Φυλής, από την Ηγουμενίτσα όπου ζει με την οικογένειά του, προκειμένου να παρουσιάσει στο βιβλιόφιλο κοινό το 1ο του συγγραφικό έργο «Μείναμε εμείς», από τις εκδόσεις «ΕΠΤΑ ΛΟΦΟΣ» 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικά, ο συντοπίτης του κι εξαίρετος μουσικός Γρηγόρης Πηλείδης « Με γλαφυρή πένα και με το ολοζώντανο γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιεί, μας μεταφέρει στην καθημερινότητα των Κουσοβιτσιωτών, αλλά ταυτόχρονα μας προσφέρει μια πολύχρωμη τοιχογραφία των ιστορικών γεγονότων, μιας από τις λιγότερο ιστορημένες εποχές του θεσπρωτικού αυτού χώρου. Στο βιβλίο ιστορούνται οι μάλλον άγνωστες και σκοτεινές σελίδες της Θεσπρωτίας: Η εποχή της τουρκοκρατίας, με τα πρώτα σκιρτήματα της εθνικής αφύπνισης, αλλά και οι πιο πρόσφατες με την αντίσταση ενάντια στη ναζιστική κατοχή και την αλβανοτσάμικη βαρβαρότητα. Συνυφαίνει αρμονικά τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα. Μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο ηρωισμού και ανθρώπινων αδυναμιών, σκληρότητας, αλλά και γενναιότητας και αξιοπρέπειας, αναπλάθοντας τον αγώνα επιβίωσης των προγόνων της ιδιαίτερης πατρίδας του» …
Και πράγματι ξεφυλλίζοντας ο αναγνώστης το βιβλίου του Σωτήρη Δημητρίου, από τις πρώτες κιόλας σελίδες αντιλαμβάνεται ότι αυτό κουβαλά μια ανεκτίμητη κληρονομιά κι ένα υπέρτατο χρέος τιμής… «Είναι η υπόσχεση στο παππού, στους παππούδες μας που με έκανε να γράψω αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα» αναφέρει ο συγγραφέας, ο οποίος αναμφίβολα, ένιωσε την ευτυχία της εκπλήρωσης… Όπως όλα όμως δείχνουν οι ανησυχίες του δεν σταματούν σε αυτό, καθώς οι ενασχολήσεις του εκτός της συγγραφής είναι η μελέτη της ιστορίας, η ζωγραφική (έχει ο ίδιος εικονογραφήσει το βιβλίο του) αλλά και η ποίηση. 

Όπως μάλιστα αποκάλυψαν οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου (Περισσότερες πληροφορίες ΚΛΙΚ ΕΔΩ) που ανηφόρησαν ως τη Χασιά για να μιλήσουν για το «Μείναμε εμείς» στα χέρια τους βρίσκονται ήδη στίχοι του Σωτήρη Δημητρίου κι έπεται συνέχεια κι εκπλήξεις! όπως οι ίδιες υποσχέθηκαν. 

Για το βιβλίο του Θεσπρωτού συγγραφέα μίλησαν επίσης η Οπτικός – οπτομέτρης – καλλιτέχνης Πολυξένη Δάλλα, ο σκηνοθέτης Νίκος Φουσέκης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο του ανάγνωσαν με τρόπο εξαίσιο οι ηθοποιοί Πέτρος Αποστολόπουλος και Μαρία Γούλα. Άψογη στο ρόλο της συντονίστριας υπήρξε και η νηπιαγωγός Σταματία Δάλλα. 

Λόγια από καρδιάς για τον συγγραφέα είπαν άλλωστε προλογίζοντας το βιβλίο του, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Τζόκας καθώς και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Σπύρος Μπρέμπος οι οποίοι εξήραν το ταλέντο αλλά και το ήθος του συγγραφέα. 

Ο Σπύρος Μπρέμπος αναφέρθηκε στην φιλία του με τον Σωτήρη Δημητρίου αλλά και στις κοινές καταβολές που έχουν να κάνουν με το Αρβανίτικο στοιχείο. Στην έναρξη της εκδήλωσης μάλιστα ο Σπύρος Μπρέμπος θέλοντας να προβάλει την ντόπια Παράδοση που όπως υπογράμμισε έχει πολλά κοινά με τη Θεσπρωτία, παρουσίασε τη νυφική φορεσιά της Γριζοφόρας. 

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου και Ηπειρώτης στην καταγωγή Απόστολος Ζέρβας καθώς κι εκπρόσωποι Συλλόγων Ηπειρωτών από γειτονικούς Δήμους. Όλοι ευχήθηκαν στον Σωτήρη Δημητρίου να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο! 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πολιτιστική βραδιά










Ο πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου Απόστολος Ζέρβας αποδεικνύει πάντοτε έμπρακτα΄την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την ένδοξη Ήπειρο και την Μουργκάνα


 









 














Αναμνηστική φωτό με τους συντελεστές της βραδιάς



Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά live στιγμιότυπα της βραδιάς

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου