Αγανάκτηση στο Πανόραμα, για Παιδεία και παραβατικότητα

Εμπεριστατωμένη και με συγκεκριμένες προτάσεις υπήρξε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Φυλής Μιχάλη Οικονομάκη  
Συντονιστής της συζήτησης υπήρξε ο πρώην Πρόεδρος του Πανοράματος Νικηφόρος Δαδάνης 
Η αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου γέμισε ασφυκτικά 
Από αριστερά, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Άνω Λιοσίων Μαρία Χριστοπούλου, Λία Καψή, Δημήτρης Κοψαχείλης (και με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου Πανοράματος) και ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης, συμμετείχαν στη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος 
Από αριστερά οι Σάββας Σάββας, Γιώργος Κρητικός, Γιώργος Κούρκουλος, Νίκος Χατζητρακόσιας και Γιάννης Μαυροειδάκος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου κι έδωσαν το "παρών" στη συζήτηση 
Καλά προετοιμασμένοι ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Νίκος Χατζητρακόσιας (δεξιά) και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος (αριστερά) κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν
Εύστοχη υπήρξε η τοποθέτηση της Προέδρου του Συμβουλίου Παραβατικότητας του Δήμου Φυλής Χρυσούλας Κουράση 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδόσης Δρόλιας και ο επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων Βαγγελής Σαμόλης (με έμπρακτο ενδιαφέρον για τη συνοικία του) συμμετείχαν στη διαδικασία 
Πανταχού παρούσα η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου, βρέθηκε κοντά στο Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων 
Το ίδιο και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Λίμνης Μιχάλης Μιχαηλίδης που η συνοικία τους αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά ζητήματα παραβατικότητας από συγκεκριμένες ομάδες κατοίκων ROMA
Ο Παύλος Χαϊκάλης ήταν  ο μοναδικός βουλευτής που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου 
Την αλλαγή ορίων, ανάμεσα στα δημοτικά σχολεία των Άνω Λιοσίων, πρότεινε ως λύση για την εξισορρόπηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε αυτά, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Μιχάλης Οικονομάκης. 
Μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου14 Μαρτίου, ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού στο Πανόραμα, ο Αντιδήμαρχος ζήτησε να ελεγχθεί από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων αν οι αιτήσεις εγγραφών στο σχολείο προέρχονται από γονείς παιδιών που κατοικούν στη γεωγραφική περιφέρεια του 5ου Δημοτικού Σχολείου. 
Μεταφέροντας, εξάλλου, στους γονείς του 5ου Δημοτικού την εμπειρία του από το αξίωμα του Πρόεδρου του Συλλόγου Γονέων, που κατείχε το 2002, ο Μιχάλης Οικονομάκης ζήτησε την άμεση συνεργασία ανάμεσα στη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων, με σκοπό την ενίσχυση του Σχολείου με δασκάλους αλλά και τη λειτουργία τμημάτων ένταξης για τους μαθητές ROMA. Διευκρίνισε ακόμα ότι η λειτουργία τμήματος προετοιμασίας μαθητών ROMA στο σχολείο, από τη Μητρόπολη Ιλίου, έγινε για τη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης και πρόσθεσε ότι ο Μητροπολίτης μεταφέρει, κάθε χρόνο, το πρόγραμμα, σε διαφορετικό σχολείο, ώστε να βοηθήσει, όσο το δυνατό περισσότερους, μαθητές ROMA να εξοικειωθούν με το σχολικό πρόγραμμα. Εξίσου εμπεριστατωμένη τοποθέτηση έκανε, με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Ένωσης Γονέων και ο Αναπλ. Δήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χατζητρακόσιας. Με απόλυτα κατανοητό τρόπο ανέδειξε τις διαχρονικές αντιφάσεις της νομοθεσίας στο θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών ROMA. Σημείωσε όμως ότι μόνο με τη στενή συνεργασία όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορούν να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το σχολείο. 
Με όπλο τη γνώση των τοπικών συνθηκών, αφού δραστηριοποιείται επαγγελματικά, στη συνοικία Πανοράματος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κρητικός επεσήμανε ότι οι γονείς έχουν δίκιο βλέποντας να συμβιώνουν στο σχολείο δεκαπεντάχρονοι και εξάχρονοι μαθητές. Πρόσθεσε ακόμα ότι η παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, εξαιτίας των ROMA που εγκαθίστανται περιστασιακά στο Πανόραμα, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί η ζωή των υπολοίπων κατοίκων της συνοικίας.
Εκφράζοντας την αγανάκτηση των μελών του Συλλόγου η Πρόεδρος των Γονέων Αντωνία Μπλέτσα τόνισε ότι θα συζητήσει εκ νέου συνάντηση με το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτη Σπύρου και πρόσθεσε ότι αν δεν δοθούν λύσεις, τότε ο Σύλλογος θα κλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το σχολείο. 
Με τη ιδιότητα του συντονιστή της συζήτησης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Πανοράματος Νικηφόρος Δαδάνης έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους της συνοικίας να εκφράσουν τη δυσφορία τους για την αυξανόμενη παραβατικότητα, αλλά και για τις συνθήκες φοίτησης που επικρατούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Έδωσε ακόμα το λόγο στους διαμεσολαβητές των ΡΟΜΑ Κώστα Παϊτέρη και Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, οι οποίοι συνέστησαν ψυχραιμία και διάλογο για τη λύση των προβλημάτων. 
Την πρόθεσή του να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, με παρέμβαση στο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης. Ο Βουλευτής προθυμοποιήθηκε επίσης να ερευνήσει τα νομικά ζητήματα που ανέκυψαν στη συζήτηση. 
Στις παρεμβάσεις του Δήμου για τη σχολική στέγη και την καταπολέμηση της παραβατικότητας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος. Τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η διοίκηση του Χρήστου Παππού ολοκλήρωσε την ανέγερση του 10ου Δημοτικού Σχολείου και τη διαδικασία καταλληλότητας του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση του 8ου Δημοτικού Σχολείου. 
Στον τομέα της παραβατικότητας ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς επισκέφθηκε δύο φορές τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια κι ότι μέλη της διοίκησης συναντήθηκαν με τον Υπαρχηγό και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ. Πρόσθεσε ακόμα ότι σύντομα θα επισκεφθεί το νέο Υπουργό, Γιάννη Πανούση, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος έχει ήδη συναντήσει το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. 
Αναφορικά με τις κοινωνικές παρεμβάσεις είπε ότι σύντομα θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου κατά τα παραβατικότητας. «Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία. Αυτή πρέπει να αναλάβει το οικονομικό κόστος της κοινωνικής ένταξης των ROMA κι όχι να το μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών της περιοχής, υπό μορφή κοινωνικού κόστους, απομειώνοντας την αξία των ιδιοκτησιών τους και υποβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής τους. «Θα προτείνουμε τις κοινωνικές παρεμβάσεις που χρειάζονται και θα στείλουμε στην Πολιτεία το λογαριασμό. Και τότε θα χρειαστούμε τη συμπαράσταση των βουλευτών της Περιφέρειάς μας», κατέληξε απευθυνόμενος στο μοναδικό παρόντα Βουλευτή, Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα και διαβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου