ΝΑΙ από την Ιερά Σύνοδο για τη λιτάνευση της Εικόνας από τη Μονή Κλειστών

Ο Μητροπολίτης κκ Αθηναγόρας με τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Μπρέμπο και την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χασιάς Ελένη Λιάκου μόλις τους ανακοίνωσε την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου για επανάληψη του εθίμου της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας
Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο πρόσφερε στο Δήμο Φυλής η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με Απόφασή της, η οποία ελήφθη στη Συνεδρία της 9ης Δεκεμβρίου 2015 ενέκρινε τη συνέχιση του εθίμου της λιτάνευσης της Εφεστίου (πρωτότυπης) Ιεράς Εικόνας της Μονής Κλειστών, κι όχι μόνο στη Χασιά, αλλά και στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι και στον Ασπρόπυργο.
Την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης κκ Αθηναγόρας το μεσημέρι της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου 2015 στον Γενικό Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλο, στον Αντιδήμαρχο Σπύρο Μπρέμπο και στην Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ελένη Λιάκου.
Το αίτημα για επανάληψη του εθίμου της λιτάνευσης, μαζί με υποστηρικτικό φάκελο, είχε υποβάλει στον Μητροπολίτη κκ Αθηναγόρα, στις 7 Μαΐου 2015,  ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, εκφράζοντας τα αισθήματα και την επιθυμία όλων των κατοίκων του Δήμου.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Δημάρχου με αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο, στις 5 Μαρτίου 2015, στη διάρκεια της οποίας του ζήτησε την επανάληψη του εθίμου της λιτάνευσης, με το επιχείρημα ότι είναι ριζωμένο στη συνείδηση όλων των κατοίκων του Δήμου Φυλής ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το αίτημα του Δήμου διαβιβάστηκε από το Μητροπολίτη, στις 2 Ιουλίου 2015, στην Ιερά Σύνοδο, η οποία χαρακτήρισε ευλαβή παράδοση την κάθοδο της Εικόνας και ενέκρινε την συνέχεια του εθίμου «εις ους τόπους παραδοσιακώς λιτανεύεται, προς ψυχικήν ωφέλειαν και πνευματικήν οικοδομήν των πιστών, αλλά και κατάπαυσιν πάσης διχογνωμίας και παραπικρασμού».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επισήμανση της Απόφασης ότι η εικόνα δεν ανήκει, αλλά φυλάσσεται στην Ιερά Μονή. «Τοιούτα Ιερά Σεβάσματα τυγχάνουν της κοινής κτήσεως των ευσεβών και ορθοδόξων Χριστιανών, άνευ θεμελιώσεως επ΄αυτών, υπό τινος, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παρά μόνον ευθύνης φυλάξεως» τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Ιδού το διαβιβαστικό και η Απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την υπογραφή του Μακαριωτάτου:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου