Μια πλατεία γεμάτη Ποίηση και Μελωδίες...

Τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 2ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Φυλής











Ποίηση και μελωδία σκόρπισαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαρτίου οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία «Ηρώων» (Δημαρχείου) . 

Τιμώντας με τον ιδανικότερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης και φέρνοντας κάτι πρωτοποριακό στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Σχολείου βρήκαν θερμό συμπαραστάτη τους το Δήμο Φυλής και την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. 

Γι’ αυτό και ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων κος Εμμανουήλ Λάπας, κατά την έναρξη της εκδήλωσης δεν παρέλειψε να απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο πρόσωπο του προέδρου της Β’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φυλής κ. Νίκου Χατζητρακόσια, για την υλικοτεχνική υποδομή που πρόσφερε στην γιορτή της ποίησης. 

Οι μαθητές εξάλλου τίμησαν τον Νίκο Χατζητρακόσια με τον δικό τους αυθόρμητο τρόπο, απαγγέλλοντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στίχους του, από την πρώτη του Ποιητική Συλλογή “Μαζί να ταξιδέψουμε”. 

Ο Νίκος Χατζητρακόσιας μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης δώρισε και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, σε μαθητές και κοινό. 

Την εκδήλωση και την υπέροχη πρωτοβουλία παιδιών και καθηγητών τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Γιάννης Κρεμύδας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος, η Τοπική Σύμβουλος Άνω Λιοσίων Λία Κάψη και η Προϊσταμένη του Τοπικού Υγειονομικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αριστέα Πλακίδα . 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης με θέρμη καθηγητές και μαθητές από το 3ο Γενικό Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων. 

Το πρόγραμμα άνοιξε με την αναφορά της στην ανεκτίμητη αξία της Ποίησης και την καθιέρωσή της από Έλληνες Ποιητές ως Παγκόσμια Ημέρα, η συντονίστρια της εκδήλωσης και φιλόλογος κα Χριστίνα Σεραφείμ. 

Από κει και ύστερα η Πλατεία πλημμύρισε με απαγγελίες και μελοποιημένη ποίηση κορυφαίων Ελλήνων Δημιουργών, που με τον δικό τους εξαίσιο τρόπο, ερμήνευσαν μαθητές και μαθήτριες. 

Χωρισμένη σε τρεις ενότητες η εκδήλωση, ύμνησε την Ποίηση, τον Έρωτα και την Ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από έργα του Νίκου Καββαδία, της Κικής Δημουλά, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ, του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Τίτου Πατρίκιου, του Μίλτου Σταχτούρη, της Κατερίνας Γώγου, της Ελισάβετ Βορωνίου, της Ασημίνας Ξηρογιάννη, του Γιώργου Χριστοδούλου, του δικού μας Νίκου Χατζητρακόσια και άλλων σπουδαίων δημιουργών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για την επιτυχία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν όλοι οι φιλόλογοι του 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων και πιο συγκεκριμένα οι κ. Βασιλική Σπυροπούλου, Ελληνόπη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Χαντζιάρα και Γεωργία Τσώνη, τις οποίες η συντονίστρια κ. Χριστίνα Σεραφείμ ευχαρίστησε ολόψυχα κατά το τέλος της εκδήλωσης, όπως εξάλλου και όλα τα παιδιά και τους συντελεστές που πρόσφεραν σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή, τον καλύτερό τους εαυτό. 

Γι’ αυτό και ο Διευθυντής κος Εμμανουήλ Λάπας υποσχέθηκε πως το 2ο ΓΕΛ θα βρίσκεται και του χρόνου εκεί, με ακόμη περισσότερη ποίηση... 

Μακάρι, γιατί αξίζει τον κόπο... 

Ακολουθούν τα videos με τους σύντομους χαιρετισμούς του Λυκειάρχη Εμμανουήλ Λάπα και του Πρόεδρου της Β’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκου Χατζητρακόσια.



Το χρονικό της πρότασης Ελλήνων συγγραφέων που υιοθετήθηκε από την UNESCO 

Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. 

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία. 

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. 

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"». 

Πηγή: sansimera.gr

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση του 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων 







































































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου